Rozšíření hořce tolitovitého (Gentiana asclepiadea L.) v geomorfologickém okrsku Radhošťský hřbet s ohledem na vybrané ekologické faktory

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VYBRAL Petr CULEK Martin

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Carpathica Occidentalis
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova distribution area; environmental factors; Moravskoslezské Beskydy Mountains; spatial mapping
Popis Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea)je chráněný druh flóry České Republiky, mj. proto, že se přirozeně vyskytuje pouze v Krkonoších, Jizerských horách, Javorníkách a Moravsko-Slezských Beskydech. V článku je prezentováno jeho detailní rozšíření na západní hranici beskydské arely, což je zpracováno na základě velmi podrobného terénního mapování. Podstatné je zpracování korelací výskytu hořce s ekologickými proměnnými prostředí, lesními typy i biotopy Natura 2000. Vše bylo zpracováno v prostředí GIS. Rozšíření hořce je silně vázáno na dostatek světla a zvýšenou vlhkost prostředí. Maxima hustoty výskytu hořce jsou ve výšce nad 1050 metrů nad mořem, kde je dostatečná vzdušná i půdní vlhkost i dostatek světla. Ve středních polohách hor je hořec vázán téměř výhradně na okraje lesních cest, při úpatí hor na podmáčená stanoviště.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.