Edukativní, intervenční a terapeutické přístupy v zařízeních sociálních služeb pro mladé dospělé s těžkým zdravotním postižením

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VÍTKOVÁ Marie

Rok publikování 2013
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis V kapitole je zpracováno téma života mladých dospělých s těžkým zdravotním postižením se zřetelem na edukativní, intervenční a terapeutické přístupy v zařízeních sociálních služeb. Vysvětlen je pojem těžké zdravotní postižení a jeho dopad na aktivity člověka v dospělosti. Charakterizováno je pojetí ucelené rehabilitace se zaměřením na ergoterapii a terapie uplatňované ve speciální pedagogice s uvedením příkladu hipoterapie. Pozornost je věnovaná výkladu pojmu standardů institucionálního doprovodu dětí, mladistvých i dospělých s těžkým postižením a standardů kvality poskytovaných sociálních služeb, včetně analýzy požadavků na profesní kompetence sociálních pracovníků. Součástí kapitoly je uvedena řada příkladů realizovaných výzkumů na téma poskytovatelé sociálních služeb, standardy kvality sociálních služeb, sociálně terapeutické dílny, využití volného času klientů a chráněné bydlení.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.