Meteorologická pozorování Alexandra Zawadzkého v Brně v letech 1861-1867

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BRÁZDIL Rudolf ŘEZNÍČKOVÁ Ladislava VALÁŠEK Hubert

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geografie - Sborník České geografické společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Vědy o atmosféře, meteorologie
Klíčová slova meteorological observation; air pressure; air temperature; precipitation; wind; atmospheric phenomena; Alexander Zawadzki; Pavel Olexík; Brno
Popis Za počátek novodobých meteorologických pozorování v Brně jsou obvykle považovány systematické metorologické záznamy od dr. Pavla Olexíka započaté rokem 1848. Souběžně s Olexíkem prováděl od září 1861 do prosince 1867 svá meteorologická pozorování také profesor vyšší německé reálky v Brně Alexander Zawadzki. Třikrát denně zaznamenával hodnoty tlaku a teploty vzduchu, srážek, větru a atmosférických jevů. Jeho pozorovací deník zahrnuje také fenologické údaje a informace o meteorologických a jiných přírodních jevech v českých zemí a Evropě. Při vzájemné konfrontaci meteorologických pozorování Zawadzkého a Olexíka byla nalezena poměrně velká shoda, a to především v údajích pro tlak a teplotu vzduchu, rozdíly jsou nevýznamné také pro směr větru, srážkové úhrny a počty dnů s deštěm a sněhem. Menší shoda pak byla zjištěna v případě výskytu atmosférické jevů. Také díky meteorologické činnosti Gregora Johanna Mendela se Brno stalo významným centrem meteorologie ve východní části českých zemí v 60. letech 19. století.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.