Postoje a znalosti vzorku žáků druhého stupně základní školy o konzumaci alkoholu

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference Současné trendy výchovy ke zdraví
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova alcohol; questionnaire; addictive substance; attitude; prevention; risk; school; health; knowledge; student
Přiložené soubory
Popis Alkohol je v současné české společnosti opomíjenou návykovou látkou, které mnozí lidé ani nepovažují za drogu. Přitom individuální i společenské důsledky jeho časté a nadměrné konzumace jsou hrozivé – závislost, asociální a antisociální chování, rozvraty vztahů, selhání funkce rodiny, ohrožení hodnot, zdraví a života jedince i dalších osob. K prvním kontaktům s alkoholem dochází velmi brzy – ve věku 6–8 let, nabízejí jej rodiče nebo další blízcí příbuzní. Mládež nabývá dojmu, že bez alkoholu se není možno kvalitně bavit. Proto je důležité již v rodině a v základní škole věnovat dětem dostatek času, hovořit s nimi o problémech, naslouchat jim, vybrat vhodné způsoby trávení volného času. Bylo realizováno kvantitativní dotazníkové šetření o 23 otázkách, které bylo převedeno do elektronické podoby. Webovým dotazníkem byl osloven vzorek 400 žáků 2. stupně základní školy (195 dívek, 205 hochů) z 8 krajů České republiky. Z výsledků vyplynulo, že zkušenosti a pocity po konzumaci alkoholického nápoje jsou u hochů a dívek obdobné, přitom ženský organismus je vůči alkoholu citlivější a zranitelnější. S věkem žáků roste výskyt jejich zkušeností s alkoholem. Varující je, že se významně neliší základní znalosti o rizicích pití alkoholu u žáků, kteří prošli preventivním programem, a u žáků bez aplikované prevence. Preventivní opatření na školách je třeba začít uplatňovat včas a vybrat jejich vhodné formy, posílit spolupráci s rodiči a s celou komunitou, netolerovat konzumaci alkoholických nápojů dětmi, jejich nabízení a prodej.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.