Problematika patologických závislostí a jejich primární prevence v univerzitním prostředí

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference Současné trendy výchovy ke zdraví
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova questionnaire; gambling; information system; addictive substances; pathological addictions; prevention; attitudes; students; studies; university; web
Přiložené soubory
Popis Příspěvek podává přehled výsledků získaných pomocí anonymního dotazování v rámci tříletého grantového projektu. Jednalo se o 3 studie, které oslovily vzorky prezenčních studentů všech fakult Masarykovy univerzity. První a druhý výzkum se týkaly zkušeností respondentů s návykovými látkami a chováním, jejich postojů a názorů. Třetí studie sledovala zkušenosti, názory a potřeby studentů v oblasti primární prevence závislostí. odpovědi byly sbírány pomocí elektronického formuláře a statisticky vyhodnoceny. Z výzkumu vyplynulo, že téměř 40% respondentů kouřilo tabák, tři čtvrtiny pily alkohol a polovina černou kávu během posledního týdne před studií. Během posledního měsíce 16% souboru konzumovalo marihuanu (převažovali muži), 1% halucinogenní látky. tlumivé léky bez předpisu užilo během posledního měsíce 1% souboru, převažovaly ženy. Alespoň jednu celoživotní zkušenost s „tvrdými“ drogami přiznalo 5% souboru, s hrou na automatech více než 30% respondentů. S preventivními aktivitami na Univerzitě se setkalo 20% vzorku, nejvíce na fakultě pedagogické, informatiky, lékařské a přírodovědecké. Setkání s prevencí se nejčastěji uskutečnilo v rámci výuky, zřídka na kolejích, vzdělávacích a zájmových akcích. K preventivnímu působení na studenty jsou využívány zejména monologicky vedené přednášky o problematice alkoholu a tabáku. Podle respondentů schází drogové prevenci na Univerzitě návaznost, systematičnost a pestrost, není jí věnován dostatek času, chybí zpětná vazba.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.