Nutrition from the point of view of health as a basis of prevention againrt oncological diseases

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Výživa z hlediska zdraví jako základ prevence onkologických onemocnění
Autoři

TIRPÁKOVÁ Michaela KIMÁKOVÁ Tatiana KACHLÍK Petr

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference Contemporary Trends in Education for Health
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Ostatní lékařské obory
Klíčová slova healthy lifestyle; oncological diseases; quality of life; prevention; selenium; lycopene; antioxidants
Přiložené soubory
Popis Příspěvek je zaměřen na nutriční zvyklosti v populaci v kontextu prevence a výchovy ke zdraví a zdravému životnímu stylu. WHO odhaduje, že asi 84 miliónů lidí zemře na rakovinu v letech 2005–2015 bez intervenčních opatření. Podle údajů IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) zmíněných v GLOBOCAN 2008 (Incidence a mortalita rakoviny ve světě 2008) se celosvětově uvádí asi 12,7 miliónů nových případů rakoviny a asi 7,6 miliónů úmrtí na následky rakoviny v roce 2008. Epidemiologické studie dokazují, že vzniku 30–40 % onkologických onemocnění lze preventivně předcházet dietou, fyzickou aktivitou a udržením si správné tělesné hmotnosti. Strava bohatá na ovoce a zeleninu snižuje riziko vzniku malignit v populaci. K ochranným antikarcinogenním nutrientům ve stravě patří selen, kyselina listová, vitamin E, vitamin B12, flavonoidy, antioxidanty, jako karotenoidy, lykopen, lutein, kryptoxantiny. Kyselina askorbová má omezené účinky při perorálním podávaní, ale při intravenózní aplikaci je přínos prospěšný. Konzumace probiotik jako součásti efektivně působí na imunitní systém organismu, úprava střevní mikroflóry může interferovat s procesem karcinogeneze, což otevírá možnosti dietní modifikace při vzniku onkologických onemocnění. Studie dokazují snížení výskytu nádorových chorob při změně stravování, je důležití zvyšovat nutriční uvědomění populace, aby změny vedly ke zlepšení aktuálního stavu způsobu výživy a tím i zdravotního stavu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.