Drogová scéna na Masarykově univerzitě očima svých studentů

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference Kalokagathie 2012 - Fórum výchovy ke zdraví XV
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova interview; offer; opinion; addictive substances; attitude; prevention; project; student; university; research; experience
Přiložené soubory
Popis Mezi studenty Masarykovy univerzity byly realizovány dva výzkumné projekty: jeden mapoval zkušenosti, názory a postoje k návykovým látkám (téměř 10000 respondentů), druhý se týkal preventivních aktivit v akademickém prostředí (téměř 2200 respodentů). V obou případech bylo využito anonymních dotazníků. K nejčastěji užívaným návykovým látkám v souboru patřil alkohol, tabák, černá káva, konopí, halucinogeny, tlumivé léky a extáze. Na univerzitní půdě byla zaznamenána aktivita drogových překupníků. K hlavním důvodům drogových experimentů se řadila zvědavost, navození příjemných pocitů, stimulace či útlumu, potřeba družnosti. Byly nalezeny velmi tolerantní postoje vůči alkoholu a tzv. lehkým drogám. Prevencí závislostí bylo osloveno pouze 20 % vzorku, hlavně ve výuce a formou monologických přednášek bez zpětné vazby. Aktivity se týkaly zejména legálních drog, málo ostatních látek a návykového chování. Studenti hodnotili prevenci na Univerzitě jako nesystematickou, nahodilou, byl jí věnován nedostatek času, její nabídka byla chudá. Změny v oblasti primární prevence a poradenství na Masarykově univerzitě jsou velmi potřebné.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.