PSYCHOHYGIENA – JEJÍ CHÁPÁNÍ ODBORNOU A LAICKOU VEŘEJNOSTÍ

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŘEHULKA Evžen

Rok publikování 2012
Druh Článek ve sborníku
Konference Profesní orientace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Mental hygiene; mental hygiene definition; the current state of mental hygiene; practical use of mental hygiene; lay and professional understanding of mental hygiene
Popis V psychologii a medicíně je psychohygiena chápana více-méně jednoznačně jako disciplína, která má za úkol pečovat o udržování, posilování či navrácení duševního zdraví, či zdraví psychologickými prostředky. Veřejnost chápe tento pojem často nepřesně a rozpačitě, i když jde o důležitý termín ve výchově ke zdraví. Z provedeného výzkumu standardizovaným řízeným rozhovorem analyzujeme odpovědi 1795 náhodně vybraných respondentů ve věku od 15 do 67 let s průměrným věkem 43 let, kteří uvádějí své chápání pojmu “psychohygiena“. Občané České republiky si spojují psychohygienu především s relaxací, odpočinkem a odreagováním případně ji vymezují jako proces očisty duše. Přibližně 5 % respondentů chápe termín špatně a nerozumí mu. Psychohygienu odmítá 7 % respondentů. Správné chápání pojmu psychohygiena souvisí zejména se vzděláním.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.