Informace o projektu
Koevoluce potravní-specializace a složení jedu u pavouků

Informace

Projekt nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Logo poskytovatele
Kód projektu
GA15-14762S
Období řešení
3/2015 - 12/2017
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta
Další fakulta/pracoviště MU
Středoevropský technologický institut

Porozumění ekologické specializaci je nezbytné pro studium různých ekologických procesů. Pavouci jsou ideální skupinou pro studium specializovaných adaptací, protože jsou druhově bohatí a specializovali se na různé druhy kořisti. V tomto projektu se soustředíme na jedové adaptace a budeme studovat koevoluci potravní specializace a složení jedu u vybraných druhů, které se specializovaly na mravence, termity nebo pavouky. Budeme zkoumat realizovanou a fundamentální trofickou niku u vybraných specialistů s použitím klasických ekologických a moderních molekulárních metod. Pak porovnáme složení jedu mezi specialisty a generalisty s použitím proteomických technik. Nakonec budeme zkoumat funkční význam variability ve složení jedu srovnáním efektivnosti lovu mezi specialisty a generalisty.
Našim cílem je testovat adaptivní evoluci účinku jedu u potravně specializovaných pavouků na základě integrace důkazů ze složení jedu, šířky potravní niky a efektivnosti jedu v rámci několika druhů, které se specializovaly na mravence, termity nebo pavouky.

Publikace

Počet publikací: 20


Předchozí 1 2 Další

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.