Strava a její vliv na karcinom prostaty, se zaměřením na rostlinnou stravu

Warning

This publication doesn't include Faculty of Economics and Administration. It includes Faculty of Medicine. Official publication website can be found on muni.cz.
Title in English Diet and its effect on prostate cancer, with a focus on plant-based diet
Authors

ŠTRUNCOVÁ Dagmar DYMÁČKOVÁ Radana

Year of publication 2020
Type Article in Periodical
Magazine / Source Klinická onkologie
MU Faculty or unit

Faculty of Medicine

Citation
web https://www.linkos.cz/files/klinicka-onkologie/475/5778.pdf
Doi http://dx.doi.org/10.14735/amko2020S52
Keywords prostate; cancer; neoplasms; diet; vegan
Description Nádor prostaty je dle Světové zdravotnické organizace světově druhým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů. Dle mezinárodních statistik je nejvyšší incidence nádoru prostaty ve vyspělých zemích, jako je Severní Amerika, Austrálie a Nový Zéland a severní a západní Evropa, a nejnižší v Asii. Velké regionální rozdíly v incidenci nádoru prostaty mezi západním světem a asijskými zeměmi mohou být způsobeny genetickými rozdíly, rozdíly v testování prostatického specifického antigenu, dostupnosti lékařské péče a environmentálními faktory. Změny v incidenci nádoru prostaty pozorované u migrantů, kteří se přestěhovali z oblastí s nižší incidencí do oblastí s vyšší incidencí, podporují názor o vlivu stravy na riziko vzniku nádoru prostaty. Ně­kte­ré studie ukazují, že muži stravující se vegetariánsky a vegansky mají také nižší incidenci nádoru prostaty než muži stravující se běžně. Právě vliv stravy a životního stylu se stává důležitým tématem v boji proti neinfekčním chorobám hromadného výskytu. Potravinami, které bývají spojovány s vyšším rizikem vzniku nádoru prostaty, jsou zpracované maso, tzv. červené maso (hovězí, telecí, vepřové a jehněčí), živočišný tuk a v ně­kte­rých studiích mléko a mléčné produkty. Cíl: Výzkum v této oblasti stále častěji potvrzuje vliv ně­kte­rých živin obsažených v rostlinné stravě při prevenci neinfekčních chorob hromadného výskytu, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes a ně­kte­ré typy nádorových onemocnění. Jednou z výhod rostlinné stravy je, že obsahuje méně nasycených mastných kyselin než běžná strava a žádný cholesterol a je bohatá na živiny s protektivním účinkem, jako jsou např. antioxidanty, karotenoidy a vláknina.
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.